Dokonalý vintage styl? Starožitný nábytek promění váš byt k nepoznání

Načančané rokokové stolky, rafinovaně oblé barokní komody či elegantní skříně, které zažily ještě císařpána. Vintage je novodobý název pro staré věci, které ale přes zub času neztratily nic na svém kouzlu. Ba právě naopak. Skříňky, stolky, židle či starožitné komody skvěle doplní interiér staromilců, umělců i těch, kteří nedají dopustit na luxus a styl. Pořízení takových doplňků vás může přijít na pořádné peníze, pořídit je ale můžete i za hubičku.

starožitný interiér

Nová záliba ve starých věcech

Funkcionalismus totalitního režimu, který ovládal československou kotlinu po celé čtyři dekády, způsobil neukojitelný hlad po krásných a zdobených věcech, které nejenom že plní účel, ale mají i svůj svébytný styl, šarm a ducha. Tato posedlost vyústila v renesanci starého nábytku, ať už toho ze zámku či podzámčí. Rustikální kousky ze staré chalupy dekorují leckterou chatku, ale i prosklené terasy či městské kuchyně.

Luxusnější kousky pak zdobí okázalé příbytky těch, kteří se nebojí dát světu najevo své vysoké příjmy a možnost sehnat ten nejvybranější nábytek všech dob. Pokud je navíc spojen s některou šlechtickou rodinou či jinou významnou osobností, tím lépe. A tím vyšší je také cena. Komody starožitné lze sehnat na nejrůznějších aukcích i e-shopech různých specializovaných antiků a starožitnictví.

Vzpomínková fotografie

Namísto bytu chrám

Nádherné starožitné kousky nábytku vdechnou i prostému panelákovému bytu úplně jinou atmosféru a kouzlo. Pokud jste se třeba zhlédli ve stylu starobylých okultistů, který je v poslední době mezi lidmi stále populárnější, a rádi byste na sebe ze všech koutů svého bytu nechali dýchat tajemno, starožitný nábytek je jedním ze skvělých prostředků, jak této atmosféry docílit.

Čím více takového nábytku pak doma máte, tím lépe prostor působí. Můžete také zkusit vkusně zkombinovat staré a novodobé prvky, které tvoří zajímavý a neobvyklý kontrast. Nepřežeňte to ale, abyste namísto zajímavého interiéru nezískali změť nesourodého harampádí.