Podpořte své zdraví přirozenými potravinami

Olivový olej ve studené kuchyni

Olivový olej patří k nejzdravějším rostlinným olejům, které známe. Obsahuje zejména velmi mnoho cenných antioxidantů, s nimiž organismus úspěšně likviduje zárodky chorob a zejména volné kyslíkové radikály, které svou oxidací způsobují předčasné stárnutí. Olivový olej také obsahuje zdravé tuky. Tuk je přirozenou součástí stravy, potřebujeme jej pro vstřebávání některých vitamínů, např. vitamínu A, a rozhodně neplatí, že tuk rovná se obezita, ta se týká hlavně jednoduchých sacharidů, zejména bílé mouky a bílého cukru obsaženého v cukrovinkách a různých pochutinách, dochucovadlech nebo ve fastfoodu či slazených nápojích.

olivový olej

Salátyolivový olej Olivum.cz vynikne svými pozitivními vlastnostmi hlavně ve studené kuchyni, tam jej můžeme využít pro zeleninové saláty do zálivky. Je navíc velmi chutný, takže obohatí váš jídelníček spolu s bazalkou, oregánem, rajčaty, paprikou či okurkou. A opět připomínáme, že zásadní je používat pouze olej lisovaný za studena a nerafinovaný.

rajčata a olivový olej

Pomazánky – tento druh oleje je ideální do pomazánek, zejména luštěninových. Je skvělou volbou do pomazánek z cizrny, čočky a fazolí.

Dresinky – spolu se zálivkou do zeleninových salátů lze olivové oleje využít i pro přípravu dresinků, tedy dochucovadel, která obsahují kromě oleje, případně octa, také jogurt, majonézu nebo kysanou smetanu.

Naklíčená semena

Chcete-li své zdraví ještě o něco vylepšit, zařaďte k zeleninovým salátům a bezmasým pomazánkám s celozrnným pečivem i rostlinné klíčky. Třeba takový naklíčený hrášek nebo fazolky mungo či rukola, jsou to skutečné poklady, nabité energií a živinami a rozhodně nemůžete šlápnout vedle, pokud si je dopřejete každý den. Stačí jen jedna či dvě polévkové lžíce a uvidíte, jak se vám vylepší váš den, zejména v souvislosti s imunitním systémem a nervovou soustavou.